Valpreventie kan verrassend moeilijk zijn, en met de overweldigende hoeveelheid informatie die er is, kan het moeilijk zijn om te bepalen waar te beginnen.
Daarom hebben we dit valpreventie artikel opgesteld. Het biedt handige tips en aanbevelingen om vallen te helpen voorkomen in uw ziekenhuis. Voor meer informatie hebben we ook een lijst met betrouwbare bronnen toegevoegd met nog meer richtlijnen en hulpmiddelen waarmee u en uw team vallen kunnen tegengaan.
Dankzij de vergrijzing neemt het aantal verwondingen door vallen toe. Mensen van 65 jaar en ouder lopen het hoogste risico om te vallen. Statistisch gezien zal een derde van deze groep op jaarbasis ten minste één keer vallen.¹
Hoewel er hoge kosten gelden voor deze patiënten in termen van stress, pijn en verlies van onafhankelijkheid is de directe economische impact van vallen gigantisch voor uw instelling.
Volgens de NICE richtlijnen van 2013,² kosten valincidenten de NHS zo‘n £2.3 miljard per jaar. Wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat ouderen in verpleeghuizen vaker vallen dan wanneer ze zelfstandig wonen,³ is de economische betekenis van vallen werkelijk verbijsterend.
£2.3
90
208,720
Miljard aan extra kosten in verband met de zorg voor patiënten die vielen
Patiënten overleden als gevolg van een val
Vallen in NHS ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk
Bron: Nice¹, 2011-2012
Referenties
¹ National Institute for Health and Care Excellence, Action needed to reduce hospital falls: a 'one size fits all' approach will not work, June 2013, beschikbaar op: http://www.nice.org.uk bezocht in april, 2016
² National Institute for Health and Care Excellence. Falls: assessment and prevention of falls in older people. June 2013, beschikbaar op: http://www.nice.org.uk/guidance/cg161 bezocht op 8 juni, 2015
³ WHO Global Report on Falls Prevention in Older Age. World Health Organisation 2007
Zorgverleners in de gezondheidszorg moeten patiënten met een valrisico beoordelen en identificeren en de beste opties evalueren om vallen te voorkomen.
Leeftijd
Mensen van 65 jaar en ouder worden geacht het grootste risico te hebben om te vallen.1 Ongeveer een derde van deze populatie zal thuis minstens één val per jaar ervaren en ongeveer de helft zal vaker vallen.
In het Verenigd Koninkrijk is bij personen ouder dan 75 jaar vallen de meest voorkomende oorzaak van overlijden door letsel.
Valgeschiedenis
De geschiedenis van vallen van een patiënt moet worden overwogen, vooral als dit zich in de afgelopen zes maanden heeft voorgedaan. Eerdere valpartijen zijn één van de meest betrouwbare factoren om toekomstige valpartijen te voorspellen.
Incontinentie
Incontinentie is ook een belangrijke factor. Vooral als de persoon relatief mobiel en onafhankelijk is, maar een dringende of frequente behoefte heeft om naar het toilet te gaan. Vaak het toilet bezoeken, vooral 's nachts, leidt vaak tot vallen.
Andere factoren, zoals het gebruik van een urinekatheter kan bijdragen aan het risico op vallen.
Patiëntzorgmiddelen
Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van patiëntzorgmiddelen die de patiënt limiteren tot één locatie of beweging beperken. Dit zijn onder andere:
|
|
Mentale stabiliteit
Het risico op vallen is verhoogd wanneer de persoon:
- Emotioneel impulsief is
- De neiging heeft verward of gedesoriënteerd te zijn
- Een beroerte heeft gehad
- Gediagnosticeerd is met een aandoening zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of dementie.
Medicatie
Alle zorginstellingen zouden een lijst van medicatie bij moeten houden die bij kunnen dragen aan vallen, waaronder:
|
|
Elke patiënt die recent is gesedeerd, moet in het algemeen worden beschouwd als het hebben van een hoog valrisico gedurende 24 uur daarna of totdat het basisniveau van bewustzijn terugkeert.
Schoeisel
Een aanzienlijk aantal ouderen valt elk jaar vanwege schoeisel dat niet goed past of onveilig is geworden door slijtage. Patiënten moeten passend schoeisel dragen.
Zorgverleners kunnen antislip sokken overwegen voor patiënten die geen of ongeschikt schoeisel hebben bij opname. Antislip sokken kunnen ook de beste oplossing zijn voor patiënten die 's nachts opstaan of die niet meewerken met het aanbevolen schoeisel.
Mobiliteit
Het personeel moet controleren of de patiënt hulp nodig heeft bij het lopen of een mobiliteitshulpmiddel, zoals een rollator of een wandelstok.
Bovendien moet de manier van lopen van de persoon worden beoordeeld om te zien of deze slingert of instabiel is.
Visuele of auditieve beperkingen
Visuele of auditieve beperkingen kunnen ook beweging beïnvloeden en een gebrek aan bewustzijn van de omgeving of de gevaren ervan veroorzaken.
Referentie
¹ National Institute for Health and Care Excellence, Action needed to reduce hospital falls: a 'one size fits all' approach will not work, June 2013, beschikbaar op: http://www.nice.org.uk Bezocht april, 2016
Zorginstellingen zouden de omgevingen moeten beoordelen en bekijken waardoor patiënten zouden kunnen vallen. Elke keer dat u een kamer binnenkomt, moet u rekening houden met factoren die de omgeving onveilig kunnen maken (rommel, gemorste vloeistoffen, snoeren of slangen).
Vloeren
- Vloeren moeten antislipoppervlakken hebben en worden gereinigd met antislipwas.
- Alle patiëntkamers moeten een onbelemmerde weg naar de toiletten bieden.
- Vloeren moeten vrij zijn van rommel.
Verlichting
- Lichtschakelaars moeten bereikbaar zijn voordat een kamer wordt betreden.
- Verblinding moet worden voorkomen, inclusief natuurlijk licht dat vanuit de ramen binnenkomt.
- Verlichting op gevaarlijke plaatsen zoals trappen en gangen moet ook worden gecontroleerd.
Trappen
- Handleuningen moeten stevig zijn aan beide kanten.
- Oppervlakten van treden moeten antislip zijn en de randen moeten aangegeven zijn (bijvoorbeeld met een witte streep of reflecterende tape).
- Trappen moeten vrij zijn van rommel of apparatuur.
Liften
- De liftvloer moet gelijk zijn met de vloer van de gang.
- De oppervlakte moet antislip zijn.
- De deur moet breed genoeg zijn voor rollators en rolstoelen.
- De noodknop en telefoonknop moeten duidelijk aangegeven zijn en goed binnen bereik zijn.
Patiëntbedden
- Matrassen zouden extra stevig moeten zijn aan de zijkanten om er goed op te kunnen zitten en transfers van en naar het bed te vereenvoudigen.
- Matrassen zouden extra stevig moeten zijn aan de zijkanten om er goed op te kunnen zitten en transfers van en naar het bed te vereenvoudigen.
- Belknoppen moeten goed toegankelijk zijn.
- Bedden zouden goed geconfigureerd moeten zijn gebaseerd op het individuele valrisico van een persoon (overweeg het gebruik van bedhekken en denk aan de hoogte van het bed).
Patiëntkamers
- Evalueer de meubels in de patiëntkamers, inclusief stoelen en nachtkastjes.
- Evalueer de meubels in de patiëntkamers, inclusief stoelen en nachtkastjes.
- Vermijd meubels met wielen.
- Zorg ervoor dat de patiënt zichzelf makkelijk in een stoel kan laten zakken en eenvoudig weer zelf op kan staan uit de stoel.
Badkamers
- Badkamerdeuren moeten breed genoeg zijn voor rollators en rolstoelen.
- Badkamervloeren moeten antislip matten of stroken hebben om stevig te kunnen staan.
- Het personeel moet er consistent voor zorgen dat vloeren droog zijn.
- Handgrepen moeten veilig en logisch geplaatst zijn om iemand te helpen de kamer binnen te komen, in of uit bad of douche te stappen en van het toilet te komen.
- Gebruik verhoogde toiletbrillen wanneer dat nodig is voor patiënten met een valrisico.
Nadat het risico van vallen is vastgesteld, is het belangrijk om de patiënt en zijn of haar familie voor te lichten over de risico's en hoe ze vallen kunnen voorkomen. Interventies en goede communicatie met patiënten of bewoners en familieleden kunnen het risico op vallen verminderen. Leg hen uit waarom ze kunnen vallen en wat uw instelling doet om ze veilig te houden.
Geef voorlichting aan de patiënt
Leg risicofactoren uit aan de patiënten en geef specifieke informatie die zij nodig hebben, zoals:
- Zich bewust zijn van duizeligheid als gevolg van medicijnen, ziekte of zwakte na een procedure
- Zich bewust zijn van duizeligheid als gevolg van medicijnen, ziekte of zwakte na een procedure
- In bed blijven en de belknop gebruiken om hulp te vragen voordat ze uit bed komen, bijvoorbeeld wanneer ze naar het toilet moeten
- Gepast schoeisel dragen tijdens het lopen om te zorgen voor een betere grip op de vloer
- Rechtop op de rand van het bed zitten voor 10 seconden voor het opstaan
- Nooit proberen om te steunen op rollende apparatuur zoals infuuspalen
- Leuningen en andere beschermende hulpmiddelen gebruiken tijdens het lopen
- De verpleegkundige om hulp roepen als ze een aanpassing nodig hebben en het niet zelf doen.
Geef voorlichting aan de familie
Bespreek het zorgplan op basis van het valrisico van de patiënt met de gezinsleden:
- Leer ze over het risico van letsel door vallen.
- Deel wat ze kunnen doen om vallen te helpen verminderen terwijl de patiënt in uw instelling is.
- Probeer de patiënt en familieleden te voorzien van middelen en ondersteuning.
- Informeer hen dat iemand regelmatig zal controleren of ze iets nodig hebben.
Als er een val optreedt, communiceer dit dan altijd met de familie en informeer hen over vermoedelijke of bevestigde verwondingen. Dit zal helpen een niveau van respect te creëren tussen het personeel van de instelling en de familie. Het is belangrijk om de patiënt en familie ervan te verzekeren dat u voor hen zorgt.
U kunt tijdens elk bezoek ook een aantal belangrijke punten overbrengen zodat ze het valrisico en veiligheidsmaatregelen begrijpen. U moet eventuele zorgen kunnen ophelderen en eventuele vragen beantwoorden.
Een succesvol valpreventieprogramma moet systeembrede, individuele regels bevatten en het personeel moet zijn verantwoordelijkheden duidelijk begrijpen. Het opleiden en betrekken van het team helpt bij het opbouwen van een cultuur van verantwoordelijkheid en veiligheid binnen de organisatie.
Het is belangrijk om het personeel te voorzien van valpreventiemiddelen om het bewustzijn te vergroten en vallen in de instelling te verminderen. Educatief materiaal over valpreventie moet een onderdeel zijn van de oriëntatie van nieuwe medewerkers en jaarlijkse permanente educatie voor al het personeel.
Geef uw team regelmatig voorlichting om een omgeving te creëren waarin de kwaliteit van leven van de patiënt van het grootste belang is.
Betrek het team
- Help personeel bij het identificeren van risicogebieden voor vallen.
- Help personeel bij het identificeren van risicogebieden voor vallen.
- Implementeer trainingen en leeractiviteiten voor het personeel.
- Zorg ervoor dat het onderwerp valpreventie routinematig op de agenda voor personeelsvergaderingen staat (gegevens delen, vragen om aanbevelingen om het programma te verbeteren).
Valpreventiemiddelen
Leer het personeel over hulpmiddelen die specifiek zijn voor het valpreventieprogramma voor uw instelling, bijvoorbeeld:
- Debriefing-hulpmiddel of onderzoekshulpmiddel: wordt gebruikt voor het interviewen van personeel dat mogelijk aanwezig was toen de val plaatsvond. Dit verzamelt gegevens die kunnen worden gebruikt voor toekomstige educatieve behoeften van het team en het personeel in het algemeen.
- Comfort rondes hulpmiddelen: wanneer patiënten regelmatig worden gecontroleerd, wordt beter aan de behoeften van de patiënten voldaan. Elk uur een ronde is nodig om vallen te helpen voorkomen.
- Dashboard hulpmiddel: wordt gebruikt om vallen van vroeger en nu in de instelling bij te houden. Het helpt het team om zorg in de toekomst de implementeren, te plannen en te verbeteren.
- Bed alarm: wordt gebruikt om het personeel er op attent te maken dat er beweging is in het bed dat tot een val zou kunnen leiden.
- Antislip sokken: worden gebruikt om de patiënt grip te geven als ze uit bed zijn en rondlopen.
Debriefing
Als een val heeft plaatsgevonden moet een verpleegkundige:
- Zo snel mogelijk met de patiënt gaan praten.
- De klinische toestand van de patiënt en risicofactoren evalueren.
- Mogelijke omgevingsfactoren onderzoeken die aan de val hebben bijgedragen.
- Hulpmiddelen beoordelen.
- Interventies definiëren / implementeren die passen bij de patiëntdoelen / instellingstandaarden.
- Personeel interviewen.
- De val documenteren.
- De impact van de interventies controleren / evalueren.
- Interventies herzien.
Implementeer een visueel aanwijzing protocol
Het voorkomen van vallen is de verantwoordelijkheid van iedereen, maar hoe kunnen uw medewerkers deelnemen aan de strijd tegen vallen zonder te weten op wie ze moeten letten? Kies producten in een felle kleur, zoals geel, om zorgverleners snel en discreet te helpen bij het identificeren van patiënten met een hoog risico op vallen.
Door middel van visuele aanwijzingen kan elk personeelslid een belangrijke rol spelen bij het verminderen van het aantal keren dat patiënten vallen. Aangezien geel de meest gebruikte kleur is voor het identificeren van hoogrisicopatiënten, heeft Medline een exclusief assortiment producten ter preventie van vallen ontwikkeld om u te helpen bij het eenvoudig introduceren van visuele aanwijzingen in uw ziekenhuis.
Nuttige valpreventie bronnen (in het Engels)
NHS Improvement – Patient falls improvement collaborative:
Royal College of Physicians:
NICE clinical guidelines:
- Falls: Assessment and Prevention of Falls in Older People
- Falls in Older People
- Falls Prevention Exercise and Education Programme
European Hospital and Healthcare Federation (HOPE):
World Health Organization (WHO):
Cochrane Evidence Library
Onze partners
Gerelateerde Producten