Medline kondigt jaarlijks ESG-rapport aan, met nadruk op groei in 2023

11 sep
2024

Medline toont toewijding aan het bevorderen van een duurzamere en inclusievere toekomst met tweede jaarlijkse wereldwijde ESG-rapport. 

Arnhem, 11 september 2024

Medline heeft environmental-, social- en governancedoelstellingen (ESG) centraal gesteld in onze bedrijfsvoering - en daarom zijn we blij om Medline's wereldwijde ESG-rapport 2023 te delen. Dit rapport is een bewijs van onze toewijding aan duurzaamheid, inclusiviteit en verantwoord bestuur, en benadrukt de vooruitgang die we hebben geboekt bij het creëren van een duurzame toekomst voor de gezondheidszorg. 

"Bij Medline erkennen we de noodzaak om producten van hoge kwaliteit te leveren, tegen een goede prijs, die worden ondersteund door sterke ESG-referenties", zegt Oliver Watts, ESG Director van Medline EMEA.  

'Zoals te zien is in dit laatste wereldwijde ESG-rapport, dragen belangrijke duurzaamheidsinitiatieven onder leiding van EMEA bij aan de wereldwijde inspanningen van Medline om de gezondheidszorg duurzamer te maken. We zullen blijven investeren in onze ESG-strategie en -praktijken en kijken ernaar uit om in de toekomst verdere inzichten te delen." 

Onze vier ESG-pijlers

Onze inzet voor ESG wordt geleid door vier belangrijke pijlers. Deze pijlers dienen als kader voor onze ESG-gerelateerde initiatieven en helpen ons doelstellingen te stellen waaraan we ons succes kunnen afmeten:  

  • Klimaatbestendigheid en milieuactie: In 2023 hebben we prioriteit gegeven aan onze inzet om onze ecologische voetafdruk te verkleinen met het MedShake-project. Dit project faciliteerde een hercoördinatie van onze logistieke faciliteiten om toegewijde service te bieden aan hun aangrenzende regio's.  
     
    Van oudsher functioneert Medline Europe via een gecentraliseerd proces waarbij producten meerdere tussenstops moeten maken op weg naar levering aan de klant. Geschat wordt dat deze nieuwe logistieke processen de totale afstand van het vrachtwagenvervoer met zo'n 500.000 km per jaar hebben verminderd—Dat komt overeen met 12,7 reizen rond de wereld. Deze vermindering van de uitstoot komt overeen met 1.394 ton eCO2 per jaar. 
  • Verantwoorde producten: In ons streven om geavanceerde, toonaangevende producten te blijven leveren, blijven we zoeken naar innovatieve manieren om onze productlijnen te verbeteren zodat ze beter passen binnen onze toewijding aan ESG-normen—zonder concessies te doen aan kwaliteit en effectiviteit.  
     
    Daarnaast zijn we een partnerschap aangegaan met Intertek Health Sciences Inc. om toezicht te houden door derden bij het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA's) op verschillende producten. De resultaten van deze LCA's stelden ons in staat om de ecologische voetafdruk van belangrijke productlijnen beter te begrijpen. De eerste oefening was gericht op het analyseren van afdeklakens en operatiejassen, en de resultaten van deze studie hebben ons geholpen nieuwe en innovatieve methoden te vinden om deze producten beter te optimaliseren binnen onze ESG-doelstellingen.  
  • Mensen en gemeenschappen: In 2023 hebben we onze bestaande relatie met de toonaangevende humanitaire liefdadigheidsinstelling Direct Relief uitgebreid om een breder scala aan ondersteuning te bieden. Voortbouwend op de bestaande relatie tussen Medline U.S. en Direct Relief, zijn Medline Europe en Medline Mexico ook begonnen met het ondersteunen met donaties van overtollige producten. Door deze internationale relatie kan Direct Relief ervoor zorgen dat onze producten mensen bereiken die leven in gebieden met grote behoeften die worden bedreigd door ziekte, armoede of rampen.  
     
    Ook hebben we weer deelgenomen aan het fondsenwervingsevenement 'Movember'. Het evenement in de maand november moedigt mannelijke werknemers aan om hun snor te laten groeien om donaties en bewustzijn te genereren voor ziekten die mannen treffen, zoals prostaat- en teelbalkanker. Wie geen snor kan laten groeien, kan ook deelnemen aan een 'Mo Show' fotocampagne. Het geld dat tijdens dit evenement werd ingezameld, werd gedoneerd aan de Movember Foundation, een toonaangevende liefdadigheidsinstelling die gezondheidsinitiatieven voor mannen over de hele wereld ondersteunt. 
  • Robuust bestuur: We doen niet alleen wat nodig is—We doen ook wat juist is door ons bedrijf, onze werknemers en onze leveranciers aan hoge ethische normen te houden. Dit omvat een aantal initiatieven om ervoor te zorgen dat onze gedeelde doelen en manieren van werken worden gehandhaafd. 
     
    Een van deze nieuwe initiatieven komt via een meerjarig project, om in aanmerking komende eerstelijnsleveranciers in onze toeleveringsketen aan te moedigen om Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP)-gecertificeerd te worden. Dit initiatief heeft ervoor gezorgd dat 22 van onze handschoenbenodigdheden het afgelopen jaar deze certificering hebben behaald. WRAP promoot veilige, wettelijke, humane en ethische productie over de hele wereld door middel van een uitgebreid audit- en certificeringsprogramma.  
     
    Het is onze bedoeling dat alle fabrikanten van belangrijke productlijnen, zoals onderzoeks- en chirurgische handschoenen, sterilisatiefolies, afdeklakens, operatie- en isolatiejassen, overlaarzen en hoofdbedekking, deze certificering behalen. Als 's werelds grootste onafhankelijke certificeringsinstantie voor sociale naleving voor de textiel- en kledingindustrie, zijn we van mening dat WRAP de juiste partner voor ons is, omdat we een gemeenschappelijke visie en een reeks normen delen om de toekomst van onze productieprocessen te benaderen.

Het wereldwijde ESG-rapport van Medline omvat strategieën en programma's in de 100+ landen en gebieden waarin Medline actief is. Bekijk Medline's wereldwijde ESG-rapport 2023 en kom meer te weten over Medline's ESG-inspanningen in het hele zorgcontinuüm door een kijkje te nemen op: https://www.medline.eu/environmental-social-and-governance.

Over Medline Europa 
Medline Europe is een internationale fabrikant en wereldwijde distributeur van medische en chirurgische hulpmiddelen voor gebruik in een reeks zorginstellingen in het zorgcontinuüm. Het biedt ook de klinische en supply chain-middelen die nodig zijn voor financiële levensvatbaarheid op lange termijn bij het leveren van hoogwaardige zorg. Met een marktaandeel van het hoogste niveau in meer dan een dozijn grote medische productcategorieën en meer dan 1.500 werknemers in 16+ landen, heeft Medline een reputatie opgebouwd door consequent te investeren in de behoeften van haar klantenbestand en de gezondheidszorg in het algemeen. Haar algemene missie is om de markt en industrie positief te beïnvloeden door middel van innovatieve, aanpasbare en direct beschikbare producten, diensten en oplossingen. Medline Europe heeft zijn hoofdkantoor in Arnhem, Nederland en blijft uitbreiden via de onlangs gelanceerde Medline Europe, Middle East & Africa (EMEA) business unit. Lees meer over Medline Europe op www.medline.eu